14 Mart 2016 Pazartesi

Medet / YanEtki

Tiyatro YanEtki’nin yeni oyunu “Medet” sahnelendiği günden beri adından sıkça söz ettiren ve beğenilen oyunlar arasında yerini alıyor. Adından da anlaşılacağı üzere Medet, çaresizliğin içinde bir yardım arayışını, daha doğrusu bir medet umma öyküsünü anlatıyor.

Sahnede, bir zamanlar ortak olup, zamanla başka yönlere savrulmuş ve büyük değişimler yaşamış iki hayatı, Çiçek ve Durukan’ın yaşamını, yıllara dayanan ve zamanla değişen, dönüşen ilişkilerini izliyoruz. Bir takım sorunlarla birlikte bu iki hayat tekrar kesişiyor ve hikaye başlıyor. Elbette bu karşılaşmada, geçen yıllarla birlikte, iki tarafın farklı beklentileriyle, istekleriyle karşı karşıya kalıyoruz. Aslında oyun tam da hayaller ve hayatlar farkıyla başlıyor. Ancak farklı beklentilere rağmen , Çiçek Ve Durukan arasında yılların koparamadığı bir bağa daha ilk andan şahit oluyoruz. 

Medet hakkında söylenecek çok şey, tartışılacak çok bilindik dertler varken bir yandan da seyircinin izlerken keşfedeceği, merak uyandırıcı anları bozmadan oyun hakkında yazmak çok zor hale geliyor. Medet’in yazarı Deniz Madanoğlu’nun kaleminden çıkan hikaye o kadar bizden,o kadar içimizden ki… Oyundan çıkar çıkmaz etkisinden kurtulup, kendi hayatımızın akışına hemen dönebilmek çok zor.

Baş rollerdeki oyuncular Melike Güner ve Faruk Barman kuvvetli, hikayeyi destekleyen, başarılı oyunculuklar sergiliyor. Elbette bu iki isim arasında Melike Güner rolü gereği daha ön plana çıkan isim oluyor ve izleyiciyi oldukça tatmin eden bir oyunculuk sergiliyor. Ancak Faruk Barman’ın da ona çok iyi eşlik ettiği, oyunculuğuyla destek olduğu ve Melike Güner’in rolünün parlamasına katkısının büyük olduğu gerçeği yadsınamaz.

Oyunu izlerken zaman zaman çaresizce beklenen yardıma, umulan medete hak verirken, zaman zaman da bu beklenti bize bile fazla geliyor. Değerlerimizle bağdaşan, aynı zamanda değerlerimizle çatışan anlar ve duygu geçişleri izleyiciye dokunuyor. Doğru yanlış, haklı haksız, hayal gerçek… Biz de seyirci olarak kendimizi bu çatışmaların içinde buluyor ve oyun boyunca izlediğimiz yaşamlar hakkında düşüncelere dalıyoruz.

İlgi çekici, ters köşelerle, ikilemlerle dolu içimizden bir hikayeyi, başarılı oyunculuklarla izlemek isteyenler için "Medet", Tiyatro YanEtki’nin yeni sahnesi olan Maya Cüneyt Türel Sahnesinde seyircisini bekliyor.

Dilruba Balbunar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder